Actualitate

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor la Cluj-Napoca

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/20/08 dsc01033.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Deşi despărţiţi de secole, în dispute şi controverse aprinse fără sfârşit – dintre care multe continuă până azi –, ortodocşii, romano-catolicii, protestanţii, armenii, anglicanii şi evanghelicii nu sunt, totuşi, atât de separaţi unii de alţii pe cât s-ar putea crede.</p>

Începând cu anul 1908 când preotul anglican James Wattson a inaugurat aşa-zisa „Octavă pentru unitatea creştinilor“, iar din anul 1968 la iniţiativa Consiliului Mondial al Bisericilor (Comisia pentru Credinţă şi Constituţie) şi a Secretariatului pentru promovarea unităţilor creştine (din cadrul Bisericii Romano-catolice), în fiecare an Bisericile creştine din întreaga lume organizează seri de rugăciune pentru unitatea creştină: în emisfera nordică pe parcursul celei de-a treia săptămâni a lunii ianuarie (anul acesta între 18-23 ianuarie), iar în emisfera sudică la o dată ulterioară, adesea în preajma Cincizecimii. Organizarea anuală a acestor manifestări în perioada lunii ianuarie este deja o tradiţie care a început ca atare în anul 1968 şi i-a premers iniţiativa memorabilă a Patriarhului Atenagora şi a Papei Paul al VI-lea de ridicare a anatemelor dintre Biserica Ortodoxă şi cea Romano-catolică. Acele anateme împiedicaseră până atunci purtarea oricăror discuţii şi relaţiile mai apropiate între cele două la nivel oficial. În cadrul acestor manifestări organizate în marile oraşe din întreaga lume, ca şi în cele din România, sunt citite texte din Vechiul şi Noul Testament, sunt cântate imne şi piese muzicale creştine, se ţin cuvântări şi este oferită mărturia participării lumii la un scop filantropic comun în vederea accentuării exigenţei unităţii între creştini. În cele din urmă, este vorba despre un act simbolic de unitate şi promovare a dialogului dintre comunităţile creştine, care se desfăşoară la nivel oficial între responsabilii religioşi. Dialogul se află pe calea cea bună atunci când există o anumită abordare, chiar cu suişuri şi coborâşuri. Premiza rugăciunii împreună este constatarea lucrurilor comune, chiar dacă acestea sunt formulate în mod diferit.

Materialele din Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor din anul 2012 au fost pregătite de un grup de lucru compus din reprezentanţi ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericii Ortodoxe, şi ai Bisericii Vechi-Catolice şi Protestante prezente în Polonia. În urma unor discuţii lungi, la care au participat reprezentanţi din diferite cercuri ecumenice din Polonia, s-a decis focalizarea asupra unei teme care se referă la puterea transformatoare a credinţei în Hristos, temă în foarte strânsă relaţie cu rugăciunea pentru unitatea Bisericii, trupul lui Hristos. Motto-ul întâlnirilor este un pasaj din Epistola Sfântului Apostol Pavel către Corinteni, în care este vorba despre caracterul vremelnic al vieţii noastre prezente, în comparaţie cu darul cat prin biruinţa lui Hristos Cel Înviat: „Iată, taină vă spun vouă: Nu toţi vom muri, dar toţi ne vom schimba, deodată, într-o clipire de ochi, la trâmbiţa de apoi. Căci trâmbiţa va suna şi morţii vor învia nestricăcioşi, iar noi ne vom schimba. Căci trebuie ca fiinţa aceasta stricăcioasă să se îmbrace în nestricăciune şi fiinţa aceasta muritoare să se îmbrace în nemurire.  Iar când fiinţa aceasta stricăcioasă se va îmbrăca în nestricăciune şi fiinţa aceasta muritoare se va îmbrăca în nemurire, atunci va fi cuvântul care este scris: Înghiţitu-s-a moartea întru biruinţă. Unde-ţi este, moarte, biruinţa? Moarte, unde-ţi este boldul? Iar boldul morţii este păcatul, iar puterea păcatului este legea. Dar să-I dăm mulţumire lui Dumnezeu, Care ne-a dat biruinţa prin Domnul nostru Iisus Hristos!“ (1 Corinteni 15, 51-58).


Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla, a explicat ascultătorilor postului de Radio Renaşterea sensul „Octavei de rugăciune“: „Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor a devenit deja o tradiție în Biserică; intervalul propus este perioada 18-25 ianuarie a fiecărui an. Pentru întâia oară acest interval a fost propus în anul 1908 de către Paul Watson și, practic, s-a căutat să se acopere perioada liturgică dintre sărbătoarea Sfântului Petru și cea a Sfântului Pavel, după ritul roman. Desigur, este și o perioadă simbolică ce dorește să unească de fapt pe Petru și Pavel, cei doi plămâni ai Bisericii creștine. Trebuie spus că, în timp, această perioadă de rugăciune pentru unitatea creștinilor a devenit un moment în care reprezentanții diferitelor biserici creștine – sigur, în primul rând ne gândim la cei ai Bisericii Ortodoxe și ai Bisericii Catolice, dar alături de aceștia și la cei ai bisericilor protestante, neoprotestante și chiar alte biserici – se reunesc în diferite locașuri de cult pentru a înălța rugăciuni Bunului Dumnezeu, cu scopul ca, la timpul rânduit, prin oamenii rânduiți, să se poată realiza acel ideal al rugăciunii pe care Mântuitorul nostru Iisus Hristos a înălțat-o, mai înainte de a-Și începe drumul Patimilor, la Tatăl ceresc. Și anume, ne amintim cu toții de Evanghelia lui Ioan, cap.17, de la versetul 21: „Nu numai pentru aceștia mă rog, ci și pentru cei ce vor crede în Mine prin cuvântul lor, ca toți să fie una, precum Tu, Părinte, întru mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis”. Este idealul suprem creștin, pentru ca toți credincioșii să fie o singură realitate, după modelul Preasfintei Treimi, modelul suprem al unității în diversitate: deplină unitate în aceeași natură divină, dar fiecare Persoană divină având rolul Său precis, Tatăl-Creatorul, Fiul-Răscumpărătorul, Spiritul Sfânt-Sfințitorul.

Acesta este modelul suprem de unitate pe care Iisus îl oferă apostolilor mai înainte de a pleca din această lume, iar scopul rugăciunii este foarte precis: ca și aceștia în Noi să fie una, deci și noi, creștinii, să ajungem în această unitate a Preasfintei Treimi, prin Fiul, dar și ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis, deci această unitate trebuie să fie un semn palpabil pentru întreaga lume.


Acesta este de fapt și scopul rugăciunilor care se vor aduce și în orașul nostru în aceste zile. Încercăm după smeritele noastre puteri să ne rugăm, să împărtășim alături de ceilalți ierarhi, de ceilalți reprezentanți ai cultelor creștine idealurile noastre de unitate, să privim mai mult spre ceea ce ne unește, decât spre ceea ce ne-ar putea dezbina. Textul de referință din acest an este luat de la întâia Epistolă către Corinteni, cap. 15: „Toți vom fi schimbați prin biruința Domnului nostru Iisus Hristos”. Este ceea ce ne dorim fiecăruia dintre noi și tuturor credincioșilor noștri, ca prin iubirea cu care El ne-a răscumpărat să fim schimbați cu toții, preschimbați, prin Hristos, ajungând la Preasfânta Treime, Căreia să-I fie cinstea, mărirea și închinarea în toți vecii vecilor. Amin!”

În Cluj-Napoca, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştină (18-25 ianuarie 2012) a început miercuri seara, 18 ianuarie, ora 18:00, la Capela greco-catolică "Sfântul Iosif" din Piaţa Cipariu unde, la iniţiativa Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmenau, au fost prezenți la o vecernie ecumenică reprezentanţii principalelor Biserici creştine din oraşul de pe Someş. După adresarea unui Cuvânt de bun-venit celor prezenţi, în care a fost evidenţiat cuvintele Mântuitorului „Că unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor“ (Mt 18, 20) pentru „ca toţi să fie una“ (In 17, 21), a urmat desfăşurarea primei părţi a vecerniei. După citirea prochimenului şi a fragmentului din Scriptură ales pentru „Octava de rugăciune“, cei prezenţi au luat pe rând cuvântul: pr. Tako Istvan şi confratele piarist Gheorghe Fodor (din partea Bisericii Romano-Catolice), Dl. Consilier Gyenge Ianos (Biserica Reformată), Pr. Mezei Csaba (Biserica Unitariană), Pastorul Nicu Cristea (Biserica Penticostală), Pastorul Liviu Raica (Biserica Baptistă) şi Prezbiterul Valentin Tartamuş (Biserica Apostolică „Râul Vieţii“). Înainte de binecuvântarea finală din cadrul vecerniei a adresat câteva cuvinte celor prezenţi Preasfinţia Sa Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului. În intervenţia sa, PS Vasile a subliniat faptul că, „diferiţi în formele de manifestare a credinţei lor, fiecare comunitate în parte şi toţi creştinii sunt chemaţi la aceeaşi stare de nestricăciune şi nemurire, făcută posibilă în Domnul Iisus Hristos“. Apoi, Preasfinţie Sa a rostit o scurtă rugăciune către Maica Domnului, Fecioara Maria, să ocrotească şi să mijlocească către Stăpânul tuturor eforturile creştinilor de a îşi preschimba viaţa întru biruinţa asupra nestricăciunii a Domnului Iisus Hristos.
La sfârşitul întregii manifestări, Preasfinţia Sa le-a prezentat invitaţilor demisolul Catedralei în construcţie din Piaţa Cipariu, care cuprinde o Aulă multifuncţională pentru conferinţe, diverse manifestări şi spectacole; Săli de cateheze pentru copii, elevi, tineri şi vârstnici; Sediul Asociaţiei Tineretului Român Unit (ASTRU), filiala Cluj; spaţiile Fundaţiei Caritas, în care îşi desfăşoară activităţile de ajutorare a celor nevoiaşi; un sector de consiliere anti-drog etc, iar la final a fost vizitată şi Librăria aflată în incinta complexului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter