Actualitate

Premieră: două lucrări de Brâncuşi, scoase la licitaţie la Bucureşti

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/20/12 pupaza_cu_mot_constantin_brancusi.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Două lucrări realizate de unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români din întreaga lume, Constantin Brâncuşi, sunt scoase, în premieră, la vânzare în România. Vânzarea va avea loc la Licitaţia de Avangardă şi Expresionism organizată de casa Artmark în data de 26 ianuarie.</p>

Prezenţa lui Constantin Brâncuşi pe piaţa românească de licitaţii publice reprezintă un eveniment unic. Cea mai scumpă operă a sculptorului român, „Madame L.R.”, a fost vândută, în 2009, pentru suma de 37,1 milioane de dolari, la o licitaţie care a avut loc la Paris. La sfârşitul lunii ianuarie se vor scoate la vânzare două lucrări semnate de artist. Una dintre acestea, desenul „Pupăza cu moţ” (peniţă pe hârtie, 27,4 x 38 cm, estimată la 5.000 - 10.000 de euro), este scoasă la vânzare de un colecţionar privat. Desenul reprezintă un proiect de ilustraţie pentru volumul de poeme „Plante şi animale”, publicat de Ilarie Voronca la Paris, în 1929. Scriitorul făcea parte din cercul de prieteni ai artistului.

Cea de-a doua lucrare semnată de Brâncuşi este fotografia-obiect artistic „Peile roşi”, datată 1906, care are o valoare estimată la o sumă cuprinsă între 2.000 şi 4.000 de euro. „Peile roşi” este una dintre sculpturile distruse de artist în 1907, într-un acces de răzvrătire faţă de ceea ce crease în perioada impresionismului.

În afară de cele două lucrări semnate de Brâncuşi, Licitaţia de Avangardă şi Expresionism propune iubitorilor de creaţii artistice integrate celor două mişcări moderniste o selecţie remarcabilă de 140 de picturi şi sculpturi. Lotul principal este „Portret pentru mai târziu (Poetul Ion Minulescu)”, de Victor Brauner (ulei pe pânză, 73,5 x 60 cm, estimată la 100.000 - 200.000 de euro), pictură care a făcut parte, de-a lungul timpului, din mai multe colecţii importante din România şi Germania. Opera, prezentată în expoziţia din 1929, de la Bucureşti, a grupului Arta Nouă, îl înfăţişează pe poetul reprezentant al simbolismului românesc şi apropiat al cercurilor avangardiste într-o manieră care anunţă suprarealismul cu care creaţia lui Brauner avea să aibă, mai târziu, raporturi strânse.

abonare newsletter