Actualitate

UPDATE: Cine îl „presează” pe Alin Tișe? Firme şantajate, persoane şantajate, publicitate pentru linişte.

<p> </p> <p><img src="documente/stories/12_decembrie/31_ziua/photo 1.jpg" border="0" align="right" /></p> <p><strong>Despre asta a discutat Alin Tișe cu Mihai Șoica în convorbirea<br /> telefonică publicată fragmentat pe Știri de Cluj. De ce a fost<br /> cenzurată?</strong></p>

 

Alin Tișe continuă dezvăluirile în conflictul cu jurnalistul Mihai Șoica, pe care îl acuză de „ameninţări publice la adresa soţiei” şi de trunchierea intenţionată a înregistrării.


Într-o nouă postare pe blog, președintele Consiliului Județean Cluj scrie: „jurnalistul şantajist este şi un mincinos nenorocit! Locuinţa personală mi-a fost fotografiată de el în mai 2008, când a şi fost prădată de hoţi. În 2004, în timpul alegerilor, familia mea nu locuia acolo!!!”

„(...) I-am cerut personal jurnalistului şantajist să nu-mi fotografieze copilul, în prezenţa mai multor martori. Nenorocitul nu numai că a fotografiat un copil de două luni, dar a şi postat fotografiile pe site-ul său, finanţat din bani publici. (...)”, mai scrie șeful Consiliului Județean.


 

O discuție trunchiată despre... șantaj


Tișe susține că jurnalistul a cenzurat înregistrarea discuției înainte de a o face publică: „Ticălosul nu are curaj. Adică, scoate ce nu-i convine!!!”


„Aştept să fie făcută public întreaga înregistrare. În caz contrar voi scrie eu despre ce am vorbit. Despre firme şantajate, despre persoane şantajate, despre publicitate făcută pentru linişte şi multe altele...”, scrie Alin Tișe.

 


Înregistrarea a „dospit” 2 luni. De ce?

De ce a așteptat Șoica mai bine de două luni înainte de a face publică „amenințarea”, este o altă întrebare legitimă.

„Jurnalistul şantajist, deşi m-a înregistrat în urmă cu două luni, până acum a transmis prin diferite persoane că poate face public sau nu înregistrarea. Oare de ce?”, se întreabă pe blog președintele Consiliului Județean.

„În sfârşit, jurnalistul santajist şi-a dat ieri arama pe faţă. M-a ameninţat direct şi şi-a exprimat dorinţele şi intenţiile. Organele de anchetă au acum şi dovada vie a planurilor viitoare, precum şi a modalităţilor concrete în care se realizează ameninţările şi şantajul”, scrie Alin Tișe.

 

Apelul lui Tișe: „Trebuie spus STOP acestor practici!”

Alin Tișe afirmă că a fost contactat de oameni care au susţinut că au fost, la rândul lor, şantajaţi și face un apel „la toţi cei care au fost ameninţaţi şi şantajaţi de acest pseudojurnalist. Firme care au plătit ca să aibă linişte. Oameni de afaceri. Persoane publice. Oricine. Aştept să luaţi şi voi poziţie şi să acţionaţi.”

 


Cu ce l-a „speriat” Tișe pe Șoica?

„Intraţi în viaţa mea privată şi nu accept asta. (...) Lăsaţi-mă în pace, mă! Ce vreţi de la mine? Parchetul mă cheamă, nu tu eşti anchetatorul meu. Eu vă fac plângere penală! Nu mi-e frică, n-am luat mită de la nimeni. (...) Mă duc la DNA şi dau orice declaraţie. (...) Eu când am intrat în politică aveam 7 case, toate au fost luat înainte să fiu preşedinte. (...) Am fost avocat şi mi-am făcut meseria, nu am vrut să fac politică. (...) Lăsaţi-mi familia în pace, măi. (...) Sunt în stare să calc cu maşina pe oricine se leagă de viaţa mea privată, e o chestie generică, nu pe tine ca om”.

 


Tișe, „executat” în lipsă, pe Știri de Cluj

Joi seară, pe www.stiridecluj.ro, Mihai Șoica și blogerul Liviu Alexa au comentat înregistrarea convorbirii telefonice în care Alin Tișe îl acuză pe jurnalistul de la Evenimentul Zilei că îl hărțuiește pe el și familia sa și avertizează că „va călca cu mașina pe oricine se mai leagă de familia lui”.

„Asta s-a întâmplat la patru zile după ce a fost arestat Radu Bica (vicepreședintele Consiliului Județean - n.r.). Primind o informație care s-a confirmat mai târziu a fi reală, l-am sunat pe Alin Tișe și mi-a spus că e cu copilul în brate. (...) M-a sunat dânsul mai târziu și, când l-am întrebat (despre o selecție de oferte legate de contractul de întreținere a stadionului 'Cluj Arena' - n.r.) a început să-mi spună că din cauza mea i s-a spart casa, că mă omoară, că mă calcă cu mașina”, a afirmat Mihai Șoica pe site-ul Știri de Cluj.

De asemenea, Șoica și Alexa l-au acuzat pe președintele Consiliului Județean de comiterea mai multor fapte de corupție, fără însă a aduce vreo dovadă.

Alin Tișe nu a participat la emisiunea din 18 ianuarie, deși a fost invitat, susțin moderatorii.

 


Alexa, cu „petarda” în emisiunea lui Ciutacu

Vineri, 20 ianuarie, blogerul Liviu Alexa a fost invitat în emisiunea 'Vorbe grele' a postului de televiziune Antena 3 (patronat de liderul Partiduui Conservator Dan 'Felix' Voiculescu).

În emisiune, Alexa a reiterat atât acuzele aduse președintelui Consiliului Județean Cluj cu o zi înainte, cât și părerea sa că Alin Tișe ar trebui „să consulte un psiholog”.

„Bomba” lui Alexa s-a dovedit însă o petardă fâsâită, atât moderatorul Victor Ciutacu, cât și invitații din studioul de la București fiind mult mai interesați de îmbrâncelile dintre jandarmi și protestatarii din Piața Universității.


Cine îl "presează" pe Alin Tişe?

 

Ce se ascunde în spatele unui „promo” la o emisiune „incendiară” a unui site de știri? Șantaj? Dezvăluiri incendiare? Presiuni politice?

Spre sfârșitul anului trecut, președintele Consiliului Județean Cluj scria pe blogul său că „a devenit o țintă”; astăzi Alin Tișe rupe din nou tăcerea și declară că este șantajat.

Îl șantajează cineva pe președintele Consiliului Județean?

Răspunsul la această întrebare este dat de portalul de știri locale www.stiridecluj.ro, care anunță o emisiune incendiară despre „Un înalt demnitar care amenință cu moartea!

Surse din media clujeană afirmă că este vorba despre înregistrarea unei convorbiri telefonice între Mihai Șoica (Evenimentul Zilei) și președintele Consililui Județean, în care acesta din urmă îi cere jurnalistului să încetează campania de intimidare și denigrare la adresa sa, să nu îi mai urmărească soția și să nu îi mai fotografieze copilul. În această convorbire, Alin Tișe spune că va face „orice” pentru a-și apăra familia și că „va călca cu mașina” pe „oricine” se mai leagă de viața lui privată și de familia lui.

Înregistrarea

Despre existența această înregistrare știu mai multe persoane, inclusiv din media locală, dar și din zona politică. Mai mult, în cursul anului trecut, Șoica îl amenința pe Alin Tișe cu o plângere la Poliție pentru amenințare. Interesant este că jurnalistul nu a depus niciodată această plângere, fapt ce întărește bănuielile legitime ale președintelui Consiliului Județean că este vorba despre o tentativă de șantaj.

Încă o dovadă, dacă ar mai fi nevoie, este un comentariu publicat chiar pe siteul de știri, de un anume „Mirel” (foto print screen comentariu), care dă suficiente detalii despre identitatea demnitarului „care amenință cu moartea”.


Șoica, Șoica și asociații

Merită subliniată legătura dintre Mihai Șoica și portalul Știri de Cluj - fratele său Horea Șoica, fost reporter la TVR Cluj și Realitatea TV Cluj. Este, de asemenea, interesantă invitația de a participa la „emisiunea” siteului adresată blogerului Liviu Alexa, cel care a construit trustul media Citynews-Mesagerul-NCN, pe care l-a
vândut anul trecut PSD.

Modus operandi

Pe blog, Alin Tișe scrie: „Jurnalistul şantajist nu trăieşte din presă, ci din şantajul şi intimidările făcute pentru a câştiga. Lansează ştiri false şi apoi aşteaptă să fie contactat pentru a obţine finanţări. Contactează persoane publice şi oameni de afaceri şi îi intimidează, că... ştie el ceva despre ei. Duce campanii de denigrare în presă şi apoi, după obţinerea publicităţii campaniile încetează!”.

„Câte persoane sau societăţi îl finanţează pe acest şantajist pentru a avea linişte? Şantajează pe toata lumea, mizând pe faptul că acestora le va fi frică să reacţioneze”, mai scrie președintele Consiliului Județean.

Ca o confirmare, parcă, a spuselor sale, pe portalul de știri care promite „mega-dezvăluirea” sunt vizibile reclame la companii care fac afaceri cu bani publici: Construdava, Rosal sau Coral.

Riscurile

Cât despre amenințări, pe blog, președintele Consiliului Județean este cât se poate de transparent: „Mie nu-mi este frică de acest jurnalist şantajist, întrucît în viaţă, aşa cum am spus, îmi este frică doar de Dumnezeu. (...) Sunt dispus să fac orice… orice pentru a apăra securitatea familiei, a copilului meu de câteva luni şi a soţiei! Asta în calitate de părinte şi soţ . Pentru că dincolo de familie nu mai e nimic!”!

Reamintim că, în februarie 2009, apartamentul lui Alin Tișe a fost spart după ce o fotografie a imobilului a apărut în presă, iar în toamna anului trecut Șoica a publicat o fotografie a casei în care s-a mutat președintele Consiliului Județean.

„Jurnalistul”

Despre modul în care „jurnalistul” își face „meseria” stau mărturie un raport făcut de șefii săi conducerii Evenimentului Zilei, în 2002, când „ancheta” un caz de malpraxis la Spitalul Militar din Cluj, dar și declarații ale colegilor din presă despre „apropouri” despre nevoia de a avea un telefon performant sau despre dificultățile financiare cu care se confruntă.

Mai mult, în 2006, colegi din media mărturisesc că l-ar fi văzut primind de la procurorul DIICOT Daciana Deritei documente, pentru ca, a doua zi, să apară în presă stenogramele din dosarul „Gazeta”, în care, culmea, mai mulți ziariști clujeni erau acuzați de... șantaj.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter