Actualitate

Protestatarii antiguvernamentali au lansat „Proclamaţia de la Cluj”

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/19/02-protest.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />„Comitetul de Urgenţă” cere demiterea tuturor forurilor legislative aflate în funcțiune.</p>

Un grup de aproximativ 20 de clujeni care au participat la protestele din centrul oraşului au avut, în cursul dimineţii de ieri, o întâlnire cu prefectul Florin Stamatian, căruia i-au înmânat un document intitulat „Proclamaţia de la Cluj”, care cuprinde doleanţele protestatarilor.

Cei care au depus „Proclamaţia” s-au autointitulat delegaţi ai tuturor celor care au protestat la Cluj şi „Comitetul de Urgenţă” al acestora. Printre ei se aflau şi câţiva pensionari şi foşti revoluţionari, printre care şi Viorel Luca şi Horia Blidaru. Primul dintre ei a citit proclamaţia în cadrul protestelor care au avut loc marţi seara în Piaţa Unirii.

„Vrem un municipiu liber de dictatura portocalie. Nu mai recunoaştem autoritatea structurilor administrative conduse de politicienii Puterii, deoarece aşa-zisele strategii zmislite la Palatul Cotroceni profită de interesele vitale ale tuturor cetăţenilor din ţara asta. Maniera dictatorială şi mafiotă prin care sunt introduse aşa-zisele măsuri reformatoare prin ignorarea completă a instituţiei fundamentale a democraţiei, care este Parlamentul, precum şi anexarea Curţii Constituţionale la interesele imorale, perverse şi autocrate ale preşedintelui ţării, ne obligă să apelăm la toate forţele democratice şi responsabile româneşti, la societatea civilă, dar şi la toate instituţiile statului, să ia atitudine fermă împotriva actualei clase politice conducătoare, pentru a evita colapsul definitiv al României”, se arată în „Proclamaţia” citită de Viorel Luca.

 


Membrii „Comitetului de urgenţă” au mai spus că vor demiterea Guvernului, a preşedintelui Traian Băsescu şi a tuturor forurilor legislative aflate în acest moment la putere. De asemenea, ei cer creşterea pensiilor cu 25%, alocarea a 6% din PIB pentru sistemul de învăţământ, anularea contractului de la Roşia Montană încheiat cu compania Gold Corporation, depolitizarea TVR și renunțarea la comasarea alegerilor.

Reprezentanţii Comitetului i-au cerut prefectului Florin Stamatian să trimită lista cu revendicări la Guvern, pentru ca acestea să fie soluţionate.

Prefectul i-a asigurat de susţinere

În replică, prefectul Florin Stamatian a declarat că va da curs cererii „Comitetului de Urgenţă” şi că va trimite „Proclamaţia” la Guvern.

„Ne vom reîntâlni vineri, de la ora 12.00 şi îi voi anunţa dacă Guvernul răspunde cererilor pe care l-au formulat. În acelaşi timp, i-am îndemnat, că, în cazul în care vor continua protestele, acestea să fie paşnice, ca şi până acum”, a declarat Florin Stamatian.

Ultimele Stiri
abonare newsletter