Actualitate

Văcuţe irlandeze, în dar de mărţişor pentru femeile din comuna Râşca

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/17/06 matis angela.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Încă un transport de 70 de văcuţe irlandeze va ajunge mâine pe Aeroportul Traian Vuia Timişoara. Animalele vor fi oferite de mărţişor femeilor din judeţul Cluj, comuna Râşca.</p>

Acesta este al doilea transport aerian cu văcuţe irlandeze care vor fi integrate într-un program de asigurare a hranei pentru copiii unui orfelinat din Oradea şi a câtorva zeci de familii din judeţul Cluj. „Mărţişoarele” irlandeze din rasa Holstein Friza sunt oferite de Fundaţia Heifer România în parteneriat cu Fundaţia Bothar Irlanda.

„Toate proiectele concepute de Heifer Romania au o puternică componentă gender, prin care promovăm egalitatea de şanse dintre femeile şi bărbaţii din mediul rural. Femeile sunt cele care au grijă de animalele din gospodărie: mulg, prepară brânzeturile si alte derivate din lapte, aşa ca ne-am gândit sa le oferim doamnelor aceste văcuţe. De cele mai multe ori alegerea mărţişorului potrivit este un lucru dificil, astfel că Heifer Romania dăruieşte femeilor din comuna Râşca un mărţişor viu, o junincă de rasă, cadou ce nu va fi uitat uşor” a declarat Dr. Ovidiu Spînu, director Heifer Romania.

Vacile sunt aduse în România pentru a asigura necesarul de lapte copiilor instituţionalizaţi şi familiilor fără venituri. Proiectul urmează principiul de bază al Heifer International, „Passing on the gift - Dar din dar”, fiecare dintre cei care primesc animale vor dona, la rândul lor, primele femele obţinute de la animalele primite.

În acest fel, darul iniţial se va multiplica iar lanţul participanţilor va creşte. De asemenea, fiecare familie care va primi în îngrijire o vacă în cadrul acestui program va dona câte 300 l lapte pentru copiii din orfelinatele situate în centrul şi vestul României.

Prelucrarea laptelui va fi asigurată de „Asociaţia Crescătorilor de Animale din Coruşu”, a cărei instalaţie a fost construită şi echipată cu sprijinul fundaţiei Heifer România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter