Actualitate

Comasarea claselor iscă scandal la Cluj

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/17/05 scoala-finisel1.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Părinţii elevilor din satul clujean Finişel nu îşi mai lasă copii la şcoală.</p>

Reforma sistemului de învăţământ face noi victime. Elevii de la şcoala primară din satul Finişel din judeţul Cluj au refuzat ieri să intre la ore.

Cei 104 de elevi ai şcolii din Finişel, comuna Săvădisla, au refuzat să intre la cursuri pe motiv că reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj au luat hotărârea de a desfiinţa unitatea de învăţământ începând cu anul şcolar 2012-2013.

Dialog la ISJ Cluj

Părinţii furioşi l-au acuzat pe directorul şcolii, Vasile Bodea, că nu i-a consultat în ceea ce priveşte comasarea claselor, aşa că au de gând să nu îşi lase copiii la şcoală până când problema nu îşi va găsi o rezolvare.

De altfel, în cursul zilei de ieri, o delegaţie formată din 18 părinţi a mers în audienţă la ISJ Cluj pentru a se lămuri dacă şcoala din sat va fi închisă sau nu. Părinţii sunt susţinuţi în toate demersurile lor de către deputatul independent Mircia Giurgiu.

De cealaltă parte, directorul şcolii, Vasile Bodea, împreună cu reprezentanţi ai ISJ Cluj, spun că nu s-a luat nici o hotărâre definitivă cu privire la comasarea claselor şi că părinţii fac din tânţar armăsar. Prins la mijloc în tot acest scandal este primarul comunei Săvădisla, Andrei Gebe Tamas, care încearcă să medieze conflictul şi îi roagă pe părinţi să îşi lase copiii la şcoală.

Părinţii nu se lasă

Din păcate, părinţii sunt de neclintit în hotărârea luată şi spun că nici în cursul zilei de azi copiii lor nu vor merge la şcoală.

„Ideea este că am auzit că se vor comasa clasele din toamna acestui an. Deci, copiii noştrii ar urma să meargă la şcoală în Hăşdate, ceea ce nu ne convine. O să fie foarte greu pentru ei, mai ales iarna, dacă nu li se pune la dispoziţie transport. E adevărat că nu este nimic sigur încă, dar ar fi cazul să se hotărască o dată, ca să ştim cum facem”, a spus mama unuia dintre elevi.

Nu există o hotărâre clară

Nici discuţia cu reprezentanţii ISJ Cluj nu a dus la aplanarea conflictului. Horia Corcheş, purtător de cuvânt al ISJ Cluj, a declarat că nu s-a luat nici o hotărâre în legătură cu comasarea claselor din Finişeni şi Hăşdate şi că părinţii s-au enervat degeaba. „Cei care au de suferit cel mai mult în tot acest scandal sunt copiii, care pierd orele de clasă. Părinţii ar trebui să înţeleagă că nu s-a luat nici o decizie în ceea ce priveşte desfinţarea şcolii din Finişel şi că vor fi consultaţi în cazul în care va fi nevoie. De asemenea, va fi consultat şi primarul şi Consiliul Local, la fel şi reprezentanţii şcolii. Nu putem lua o asemenea decizie de capul nostru.”, a spus Horia Corcheş.

La rândul său, primarul Andrei Gebe Tamas a declarat că cei care vor decide sau nu comasarea vor trebui să ia în calcul mai mulţi factori. „Va trebui să vedem exact câţi elevi învaţă în fiecare din cele două şcoli iar comasarea să se facă la şcoala care are mai mulţi elevi. Noi la Primărie am fi dorit să rămână şcolile cum au fost. ISJ Cluj a venit cu propunerea de comasare a claselor. Ideea nu este definitivă, este în discuţie şi vor fi consultaţi şi părinţii elevilor. E cazul să nu se enerveze şi să lase copiii să meargă la şcoală, nu să îi ţină acasă pe baza unor zvonuri nefondate”, a declarat primarul comunei Săvădisla.

Momentul protestelor

Pe de lată parte, deputatul independent Mircia Giurgiu a spus că este foarte bine că părinţii au ales să protesteze faţă de comasarea claselor. „E mai bine că părinţii au hotărât să ia atitudine acum şi să nu mai aştepte. Decât să se trezească în faţa unui fapt împlinit şi să fie obligaţi să îşi trimită copiii în alt sat la şcoală, mai bine să tranşeze lucrurile acum. Eu îi voi susţine în toate acţiunile pe care le vor întreprinde atât la ISJ Cluj, cât şi la Ministerul Educaţiei”, a declarat Giurgiu.

Lucia Cojocaru, lider al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământul Preuniversitar Cluj (FSLI), a spus că părinţii elevilor din Finişel au toate şansele să convingă ISJ Cluj să renunţe la comasarea şcolilor din Săvădisla. „A existat un precedent în cazul satelor din Luna de Sus şi Luna de Jos – s-a luat decizia de a se comasa şcolile într-una singură. Părinţii copiiilor nu au fost de acord şi până la urmă au avut câştig de cauză. S-ar putea să se întâmple la fel şi în acest caz”, a precizat Lucia Cojocaru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter